Kapadokya dag 2

I begynnelsen var jorden øde og tom og mørk. For millioner av år siden spydde vulkanene fra Erciyes i øst til Hasan i vest ut lava og aske i det området som nå er kjent som Kapadokya. 20.000 kvadratkilometer som senere gjennom voldsom vind og vann erosjon i hundrer av år, skapte disse formasjonene av hardt fjell og vasket bort mykt fjell og jord. Derav disse fantastiske skorsteinene.

skorsteinene.jpg

De merkelige lavaformasjonene
Men i dag skal vi først og fremst besøke Derinkuyu. Stedet ligger 29 km fra Nevsehir som er hovedsetet i regionen. Her finnes nemlig en av de mest interessante underjordiske byene. Man kjenner til 34 slike byer i området og antar at det er mange flere uoppdagede.
En av de få kristne kirkene St. Theodor med klokketårn ligger rett ved inngangen.

Det er med en litt underlig følelse man begir seg inn. Det er smalt og trangt i trappene. Her har altså Hittiter, Romere, Bysantere og kanskje pro-Hittiter levet og bodd. Byen har på det meste plass til ca 10.000 mennesker. Vi befinner oss til slutt 60 meter under bakkenivå, 8 etasjer nede. Det meste av funn er fra den kristne tidsepoken, altså 600 – 700 år etter K. Her var rester etter kirkerom og dåpsbasseng i første og andre etasje, samt lagerrom, kjøkken og vinkjeller.
Det var spesielt under arabiske raider man gjemte seg her. Det antas at tunneller fra 3 og 4 etasje rakk helt til en annen underjordisk by, Kaymakh, 9 km unna.

derinkuyu.jpg

Den underjordiske byen i Derinkuyu
Ja denne byen kunne man skrive mye om. Men de som er spesielt interressert kan lese mer på f.eks nettstedet: www.hitit.co.uk/tosee/cappy/ucities.html


chris-i-underjordisk-by.jpg
Chris på vei nedover
samling-i-bunnen.jpg

Samling i bånn, 60 meter under overflaten
Det er kjølig her nede og trangt. Likevel hevdes det at de opprinnelige beboerne, var omtrent like høye som dagens gjennomsnitt.

Men vi skal se mye mer. Vi drar videre til duenes dal som ligger ved byen Ürgup. Det som særpreger denne er at over alle innganger (dører) i fjellet er det laget en rekke med hull, hvor duene kunne komme inn. Noe uklart om hva man brukte disse duene til, bortsett fra å spise dueegg.

duedalen.jpg

Duenes dal
Deretter kom det mer kommersielle, et besøk på en smykkefabrikk. Mange flotte ting, men det lå nok godt over vår lommeboks-kapasitet. Vi fikk likevel med oss et minne gratis, et egg, dreiet for oss på stedet i onyx, pusset og polert.

det-staende-egget.jpg

Nydreiet egg i onyx

Deretter er det tid for lunsj. Stedet vår guide hadde valgt ut falt ikke i smak. Noen syntes det var for tidlig med lunsj, andre ville ikke ha lunsj, noen av oss inspiserte buffetbordet og da trakk tyskerne seg. Så var det bare å finne et nytt sted å spise, denne gangen inne i Göreme, hvor vi spiste middag dagen før.
Denne gangen gikk det bedre og de fleste, vel belåtene, finner veien til friluftsmuseet i Göreme. I dette området finnes en rekke kristne kirker. De ligger alle sammen inne i fjellene og er fremdeles godt bevart.

fra-friluftsmuseet.jpg

¨Friluftsmuseet i Göreme
Bortsett fra jordbruk og tidligere omtalte smykkeproduksjon, er teppeknytting holdt høyt i hevd. Naturligvis er det kvinner som driver med dette. Likevel er det et svært viktig håndtverk. Både som inntekt til familien og ikke minst videreformidling av teknikker til kommende slektsledd. Opprinnelig kom nok teppeknyting fra øst, Afganistan, Iran, Pakistan og Kina. Kapadokya er en del av de store handelsveiene som bant fjerne østen opp mot Lilleasia og Europa. Silkeveien er jo et godt kjent begrep.
Vi besøker et kooperativ, en teppefabrikk. Tenk deg et silketeppe med 1000.000 dobbeltknuter pr. kvadratmeter.

tepper.jpg

Tepper i alle varianter. Kommer med en spesialblogg om dette

Videre drar vi til «dyre-dalen» og «elskovsdalen».

kamelen.jpg

Den berømte «kamelen»
image-1.jpg

Elskovsdalen

og havner på en lokal, diger keramikfabrikk.

Det produseres også en del lokal vin i området. Så vi avsluttet rundturen for dagen med vinsmaking hos en vinprodusent. Vi tok med oss noen flasker Kapadokya vin med hjem til Finike.

Det er allerede mørkt og vi avslutter kvelden med middag på Göreme Restaurant.

restaurant-goreme.jpg

Her sitter/ligger man til bords på puter
Så bar det rett til sengs, svært fornøyd med dagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *