Rusletur i Stavern

I dag er Stavern en typisk sommerby, hvor innbyggertallet øker fra ca 5500 til det ti-dobbelte om sommeren. De aller fleste sommerrevyer settes opp her, samt kunstutstillinger og konserter. Havnen er stapp full av båtfolk som koser seg på de mange utestedene rundt om.

indre-havn.jpg

Litt av havna hvor også Redningsselskapet har fast tilholdssted


Stavern ligger ikke mer enn ca 9 km sørvest for Larvik

Byen har likevel beholdt sin personlighet og profil. Hvor man enn går, finner man Staverns historie godt bevart. Her har også en rekke kjente personligheter satt sitt preg på byen.

Først og fremst er stedet preget av sin sjøfartshistorie. Stavern fort på Citadelløya ble bygget og var en viktig base for Tordenskiold under den Nordiske krig 1709 – 1720

citadellet.jpg

Citadellet

tordenskiold.jpg

Troner høyt på sin sokkel

Fra 1908 ble for øvrig Citadellet overlatt til bildende kunstnere. Malere som Hans Gude og Kristian Krog bodde der.

I perioden 1709 og 1720, ble Fredriksten Verft bygget og fra 1799 ble byen hetende Frediksvern, men fikk Staverns navnet tilbake når marinen flyttet sin hovedbase til Horten.

verftet.jpg

Litt av Fredriksvern verft

En annen person som har satt sitt preg på byen er en mann og en søster med etternavnet Wassilioff. Det heter seg at han desserterte og rømte fra Tsar Nicolas og endte opp her i Stavern. De oppførte hotell Wassilioff i 1840 og hotellet er i full drift den dag i dag.

tatjana.jpg

Hotell Wassilioff med nedgang til Pub Tatjana (omtalte søster)

Norges første maritime kirke ble også bygget her i årene 1753 – 1756. Og etter en spasertur på kirkegården finner jeg jammen graven til Jonas og Thomasine Lie.

fredriksvern-kirke.jpg

Fredriksvern Kirke

jonas-lie.jpg

Gravstøtten til Jonas og Thomasine Lie

Vi kunne ha skrevet mye om Stavern, men skal avrunde denne omgang med å nevne minnehallen. Dette er et nasjonalt monument over falne under 1. og 2. verdenskrig. Her inne er det koppertavler med inngraverte navn. Herman Wildenvey fikk det ærefulle oppdraget å skrive minnediktet. Ikke minst fordi han selv også var bosatt i Stavern. Minnehallen ligger et stykke utenfor bykjernen og skal komme tilbake til denne når vi tar en tur på den vakre kyststien som går mellom Helgeroa og Horten og ser hva vi opplever der.

minnehallen.jpg

I forgrunnen, damskipskaia, så sjaluppskura og minnehallen i bakgrunnen
en-vakker-skjaergaard.jpg

Stavern med sin vakre skjærgård

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *