På tokt med Tayana 2

GIRNE

Byen er den største på nordkysten av Kypros og er i tillegg en typisk turistby. Likevel en riktig koselig sådan. Byen ligger flott til, med en nydelig havn og med Girne slott som landemerke.

På vei ned til havnen

Små trange gater fører oss ned til havnen.

Indre havn i Girne

Rundt havnebassenget florerer det med uterestauranter og kafeer som gjør Girne til et svært hyggelig sted å være. Kelnere og lokalbefolkningen i øvrig er svært hyggelige og faktisk gode i engelsk, noe som vi  ikke er så vant med fra Tyrkia.

Girne slott ligger som sagt sentralt til og mens AM og Torhild er på handletur i sentrum, tar Tor og jeg en titt innom. Slottets historie starter allerede rundt 700 år før Kr. sansynligvis for å beskytte Girnes befolkning mot arabiske raider.

Slottet ble imidlertid kjent da Richard Løvehjerte beseiret kong Isak Komnen av Kypros på sitt tredje korstog til Jerusalem.

Her en tegning over slottet ferdigstilt 1489

Her noen utvalgte bilder

Inne i borggården
Fra torturkammeret. (Hjulet)

Venesianerne tok kontrollen over Kypros i 1489 og beholdt denne til man overgav seg til Ottomannerne i 1570

Departementet for Antikk og museum er i dag ansvarlig for driften

Fra museet, funn av et skipsvrak fra antikken

Vi forlater borgen for treff oppe på torget i Girne, hvor denne framtoningen står.

skilpadde bestående av tomme bokser

Siden vi nå er på nordsiden av Kypros, er det svært interessant å titte litt på andre byer i området.

Vi drar derfor til Lefkosia (Nikosia) som er en delt hovedstad mellom nord og syd. Vi tar turistruta gjennom byen og havner etter hvert i gamlebyen.


I enden av denne gaten ligger tollstasjon og overgang til Sydkypros. Nå er det faktisk enkelt å ta seg over fra syd til nord og omvendt. Vi traff nordmenn i Girne som ferierte  i Aya Napa på sørsiden og kun var på dagbesøk på nordsiden. Dette var helt umulig i den tiden vi var på Kypros 2000 – 2002. Verden går likevel framover.

Vi tar også en tur til Famagusta , byen bak murene. Det var i denne byen mange grekere holdt til da de i 1974 ble utvist og havnet i Larnaca og Limasol.

Inngangen til Famagusta

Famagusta er en interessant by, det samme er Girne. Vi tok også en tur opp på fjellet uten for Girne og besøkte Hilarion Castle.

Det er masse interessant å se og oppleve også på Nordkypros, så vi tar gjerne turen hit igjen.

Men vi må tilbake til Finike, flyet vårt går til Norge om få dager. Dessuten får vi både vind, strøm og bølger mot oss på returen. Ganske riktig det blir ben tur adskillig lengre enn turen til Kypros. Dessuten får vi en skikkelig lase i propellen som må fgjernes.

Her jobbes det med vase i propellen

Heldigvis går det greit uten at det er nødvendig å gå i vannet. Vi ankommer Finike kl 22.00 om kvelden 29. mars. Det er mørkt men siden vi er lokalkjente i området, byr det ikke på problemer å legge til.

EN FLOTT TUR SAMMEN MED TORHILD OG TOR. SÅ SYND AT MARINAEN I GIRNE IKKE GIR OSS MULIGHETER FOR VINTEROPPHOLD.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *