Budapest Januar 2014

Vel innkvartert i Fortuna floating hotel og med 10 tenner trukket i overmunnen, er det den kulinariske opplevelsen det går aller mest ut over. Men Ungarerne er svært gode på suppe og gulasjretter også som dermed blir hovedingrediensen i måltidene de kommene ukene.

En form for sightseeing vi ikke har vært borti før er River ride tour.

CIMG0104Turen er oppdelt i to sekvenser, en time til lands og deretter en time til vanns. Derfor bussens noe underlige utseende.

CIMG0106Ved nærmere «undersyn» er den foruten normale hjul, også utstyrt med ror og propell.

Etter å ha busset rundt i sentrum av Pest, kjøres vi rett ut i elva og setter kursen mot Margaretabroen.

CIMG0109

På veien passerer vi vårt utmerkede Fortuna hotell.

CIMG0110

Her passeres Margaretabroen og rett fram på høre side av elven ses bygningene på Budasiden. Slottet kan skimtes der forut.

CIMG0111

Etter en times sightseeing på elva får vi vel prøve å finne veien tilbake på land. Det lar seg absolutt gjøre og vi kan legge flytevestene tilbake under stolsetet.

CIMG0114Denne turen kan absolutt anbefales.

Vi har nevnt både Pest og Buda og en gang i tiden var disse to separate byer. Så sent som i 1873 ble disse to byene slått sammen til storbyen Budapest.

7 broer forbinder i dag bydelene sammen og hovedstaden har idag ca 2 millioner innbyggere. Har du ikke vært der enda, så er det virkelig verdt turen. Men velg ikke januar. Normalt sett er det et for kaldt og surt. Donau holdes åpen og temperaturen er vanligvis tosifret under null. I så måte var vi heldige siden temperaturen holdt seg på ca nullnivå.

CIMG0116 CIMG0132 CIMG0120 CIMG0126Selv om mye av Budapest ble krafftig bombet under siste verdenskrig, står det enda mange flotte bygninger igjen. Teateret, slottet og parlamentet er flotte eksempler på dette.

Skal ikke trette noen med historietime om Ungarn eller Budapest. Der har vi både leksikon og wikipedia for større dypdykk.

Dessuten har Budapest, som så mange andre storbyer, turistbusser med informasjon på mange ulike språk. Men en tur med muligheten til å hoppe av og på underveis på ruten, et flott tilbud.

CIMG0141 CIMG0139

Mens gommene gror og nye fortenner lages, tar Veronika og Knut oss med ut på landet i bil.

Ca 20 km mil norover langs Donau, ligger den idylliske byen Szentendre, se bilder ovenfor. Byen er kalt kunstnernes og friluftsmuseets by

Veronika har bodd der tidligere og er  godt kjent i  området. Av alle ting, så har de et marsipanmuseum. Selvfølgelig tar vi en titt innom.

CIMG0149 CIMG0143 CIMG0144 CIMG0145 CIMG0146 CIMG0147

Som sagt, dette er ikke madame Tusseau`s vokskabinett, men faktisk figurer i marsipan. Til mikke mus figuren gikk det med 70 kg marsipan. Det er til å bli mett av.

Ved å være på seriøs utflukt i denne delen av verden, kan man nesten ikke unngå å  besøke en katedral, eller i hvert fall en kirke i stort format.

Vi besøker derfor katedralen i turistbyen Esztergom, som da er rikelig utsmykket, med verdier adelen og de geitslige i kjent stil, hadde truet og ranet seg til fra den vanlige befolkningen.

CIMG0157 CIMG0156

Men arkitekten skal ha honnør. Byggekunsten er fantastisk.

Utenfor katedralen er det en flott utsikt over Donau. Og på den andre siden av elva er Slovakia.

CIMG0159-001Det er lunsjtid og hvorfor ikke spise den i Slovakia? Vi finner et koselig vertshus og siden jeg er på suppestadiet for tiden, holder også AM meg med selskap og fra menyen velger vi tribe soup.

Suppa smakte helt utmerket den, inntil vi fant ut at det faste fettlignende innholdet i suppa, viste seg å være kumage. Men for sent, da lå allerede kumagen i min mage. Imidlertid gjorde den ingen umiddelbare  utslag i regionen, så vi slapp med skrekken.

Dagene går og etterhvert blir 4 nye varige fortenner satt inn. Etterhvert blir også ny, midlertidig tannprotese klar.

Tanngarden testes ut på vår stamrestaurant, Pozsonyi Kisvendeglo.

Den ligger på et hjørne, ikke langt fra hotellbåten og er kjent for kjempegod mat og store posjoner. Så  at de hadde «TripAdvisor» skilt på

døra.

CIMG0135

Vi bestiller Wienerschnitzel.

CIMG0138Det er den største schnitzelen jeg noen sinne har spist. Jeg bet de nye tennene sammen og slapp å be om «doggybag».

Etter et par justeringer av protesen er jeg klar for et halvt års pause. Gommer må gro, kjevebein må vokse og styrkes. Neste tannlegetime er satt til september/oktober etter nærmere avtale.

Bare som et apropos. Det er ikke bare gamle bygninger i Budapest. Dette er en metropol. Hvor vanker de unge og oppadstormende eliten? Kanskje her på Vest End, hvor det meste finnes!

 

CIMG0164 CIMG0162Etter snaue 3 uker sier vi farvel til vårt ellers utmerkede flytende hotell. Vi takker Veronika og Knut for all hjelp og «trøst» samt invitasjonsmiddager på «softfood»

Vi drar for en kort tid hjem til den voksende snøhaugen på Guslandstranda.

JO DA, VI FIKK GRAVD OSS INN!!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *